La portaveu de Comuns, Janet Sanz, afirma que “els socialistes regalen de nou a mans privades un servei públic essencial com és l’aigua”; en el Ple del Consell Metropolità de l’AMB que ha aprovat iniciar els tràmits per privatitzar el servei de subministrament d’aigua en els 8 municipis que han de renovar la concessió
En la sessió plenària del Consell Metropolità de l’AMB, celebrada avui al migdia, els Comuns han votat en contra de la decisió del Govern de l’AMB de tirar endavant el nou procés de privatització del servei de subministrament domiciliari de l’aigua en 8 dels 36 municipis de l’AMB que mantenien una concessió prorrogada, fora del termini que estableix el marc normatiu vigent. Aquests municipis són Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, La Palma de Cervelló, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat del Vallés i Tiana, amb més de 250.000 habitants en conjunt.
En la seva intervenció en el Ple la portaveu de Comuns a l’AMB, Janet Sanz, ha defensat el vot contrari del seu grup qualificant la decisió del Govern, amb majoria del PSC, com “la crònica d’una privatització anunciada. El que estem veient és la voluntat dels socialistes de Catalunya de regalar de nou un servei essencial a mans privades, oblidant la seva responsabilitat cap a la ciutadania”.
Els Comuns reivindiquen que en el mandat passat de l’AMB es va crear una comissió d’estudi per analitzar la situació dels 8 municipis afectats i, segons Janet Sanz, “les conclusions de la comissió eren molt clares, recomanant la gestió pública i directa del servei de subministrament de l’aigua dient que és la més adient, la que genera menys conflictes i perjudicis, i la que garanteix de la millor manera l’interès públic general”.
En la seva intervenció davant el Consell Metropolità Janet Sanz també ha carregat contra la companyia d'Aigües de Barcelona, Agbar, que en els últims dies ha fet arribar una carta a l’AMB per exigir que la concessió del servei d’aigua en els 8 municipis passi directament a ser gestionat, sense cap concurs públic, per l’empresa metropolitana mixta, Abemcia, de la qual Agbar és accionista majoritari. En paraules de Sanz això demostra que “Agbar només té un interès, el d’augmentar els seus beneficis empresarials, i que quan una empresa com aquesta controla un dret bàsic com és l’aigua, l’interès general i públic surt perjudicat”.
Els Comuns han alertat que amb aquest procediment que ara tira endavant el Govern metropolità “en el futur ens podem trobar davant un escenari d’inseguretat jurídica, amb procediments que acabaran en els jutjats”. Sanz es refereix a casos com el de l’Ajuntament de Tiana, el govern municipal del qual ja s’ha pronunciat de manera favorable pel model de gestió pública de l’aigua. A més, Janet Sanz ha reiterat el compromís dels Comuns a l’AMB “en defensa del model de gestió directa d’un servei essencial com és el subministrament d’aigua, amb la creació d’una empresa pública que gestioni aquest dret humà bàsic. Està demostrat que allà on s’aplica aquest model, el preu de l’aigua és més assequible, la xarxa és més eficient i hi ha una millor gestió en l’atenció als usuaris i usuàries”.
Finalment, la proposta del Govern metropolità per obrir el procediment de privatització del servei de subministrament de l’aigua als 8 municipis afectats ha sortit aprovada amb el vot contrari de Comuns i ERC, l’abstenció de Junts per Tiana i el PP, i amb el vot favorable de la resta de grups polítics. |